BOTOX

Τα τελευταία έτη αρκετά έχουν λεχθεί για το BOTOX, το οποίο χρησιμοποιείται στην κοσμητική ιατρική για την μείωση εμφάνισης ρυτίδων έκφρασης του προσώπου.

Τι είναι τελικά το BOTOX και πως χρησιμοποιείται; Το BOTOX είναι το εμπορικό όνομα μιας τοξίνης(τοξίνη της αλλαντίασης τύπου Α ή BTX-A) που παρασκευάζεται από το βακτήριο Clostridium botulinum.

Πρωτοχρησιμοποιήθηκε στη δεκαετία του ’80 στην Οφθαλμολογία για την αντιμετώπιση του βλεφαρόσπασμου και του στραβισμού. Τον Απρίλιο του 2002 το FDA δίνει την έγκριση για τη χρησιμοποίηση της BTX-A στην κοσμητική ιατρική για την αντιμετώπιση των ρυτίδων του μετώπου και του μεσοφρύου

Έκτοτε στην κοσμητική ιατρική χρησιμοποιείται ευρέως. Μόνο για το 2005 στην Αμερική αντιμετωπίσθηκαν πάνω από 4 εκατομμύρια περιστατικά, ενώ ανάλογα είναι και τα αποτελέσματα στην Ελλάδα.

Το BTX-A είναι μια απλή μη χειρουργική φαρμακευτική διαδικασία αντιμετώπισης και λείανσης των ρυτίδων έκφρασης του μετώπου, του μεσοφρύου και των ματιών(πόδι της χήνας). Η δράση του αρχίζει από την 3η-4η ημέρα και φτάνει στο maximum σε 15 περίπου ημέρες, ενώ το αποτέλεσμα διαρκεί από 4 έως 6 μήνες και εξαρτάται από τη δόση που χρησιμοποιεί ο κάθε γιατρός στους διάφορους μυς.

Η δόση εξαρτάται από τη μάζα του μυός, την περιοχή, την εκφραστικότητα της περιοχής αλλά και την αισθητική προτίμηση τους ασθενούς

Οι θεραπεία γίνεται στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού και διαρκεί από 5 min έως 20 min αναλόγως από τους μύες όπου θα γίνει η έγχυση. Με μια μικροσκοπική βελόνα τοποθετείται ελάχιστη ποσότητα υλικού σε διαφόρους μύες του προσώπου (μεσόφρυο, μέτωπο, πόδι χήνας).Η ενόχληση είναι μηδαμινή και σύντομη και συνιστούμε στον ασθενή να αποφεύγει τις έντονες δραστηριότητες για τις επόμενες 2-3 ώρες.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα υπάρξει μια σταδιακή και σημαντική βελτίωση των ρυτίδων που ολοκληρώνεται περίπου σε μια βδομάδα και διαρκεί για 4-6 μήνες. Το BTX-A είναι η μόνη θεραπεία που δρα στην αιτία των ρυτίδων που είναι οι συσπάσεις των μυών κατά την έκφραση. Κατά συνέπεια όποιος υποβάλλεται για μια συγκεκριμένη περίοδο σε θεραπεία με BTX-A, καθυστερεί την εμφάνιση ή επιδείνωση των ρυτίδων για όσο χρόνο λειτουργεί το BTX-A.

Το αποτέλεσμα δεν είναι μόνιμο αλλά αναστρέψιμο και οι ρυτίδες επανέρχονται στην προηγούμενη κατάστασή τους πριν από τη θεραπεία. Για αυτό το λόγο η θεραπεία επαναλαμβάνεται αν θέλουμε να διατηρήσουμε το αποτέλεσμα

Όσοι λοιπόν ψάχνουν να βρουν διάφορες θεραπείες για να γίνουν πιο όμορφοι , η λύση του BTX-A αποτελεί ιδανική περίπτωση. Η επιθυμί α,του να μη φαίνονται οι βαθιές ρυτίδες έκφρασης στο μέτωπο, στο μεσόφρυο και στο πόδι της χήνας βρίσκει λύση στο BTX-A με πάρα πολύ καλά αποτελέσματα. Κάθε άνδρας ή γυναίκα που ενδιαφέρεται για την εμφάνισή του μπορεί να κάνει BTX-A. Χιλιάδες άνθρωποι, κάθε είδους επαγγελματίες και όχι μόνο μοντέλα ή άνθρωποι του θεάματος κάνουν BTX-A.

Το μεγαλύτερο πλεονέκτημα του BTX-A είναι ότι είναι αναστρέψιμο. Έτσι και οι ανεπιθύμητες ενέργειες είναι πάντα αναστρέψιμες. Η πιο συνηθισμένη είναι ένας μικρός μώλωπας γύρω από την περιοχή όπου έγινε η ένεση. Για την αποφυγή δημιουργίας μώλωπα θα πρέπει να αποφεύγεται η χρήση ασπιρίνης, αντιφλεγμονωδών φαρμάκων και βιταμίνη Ε μία εβδομάδα πριν την ένεση. Επίσης μπορεί να εμφανισθεί ζάλη και πονοκέφαλος που αποδίδονται περισσότερο στην ένεση και όχι στο φάρμακο , τα οποία διαρκούν περίπου 24 ώρες. Στη μη πειθαρχία στις οδηγίες του πλαστικού χειρουργού, η BTX-A μπορεί να επηρεάσει γειτονικούς μυς και να προκαλέσει ασυμμετρία στο πρόσωπο, η οποία μπορεί να διορθωθεί στην επόμενη επίσκεψη. Στη χειρότερη περίπτωση το πρόβλημα που δημιουργείται είναι η πτώση βλεφάρου η οποία όμως είναι αντιμετωπίσιμη (χρησιμοποίηση κολλυρίου)

BTX-A μπορούν να κάνουν όλοι όσοι βρίσκονται ανάμεσα στις ηλικίες 18 έως 65. Oι έγκυες και οι μητέρες που θηλάζουν καλό θα είναι να το αποφεύγουν, όπως επίσης άτομα με νευρομυικά προβλήματα. Φάρμακα όπως οι αμινογλυκοσίδες μπορούν να ενισχύσουν τη δράση του BTX-A. Γι΄ αυτό το λόγο ο γιατρός πρέπει να γνωρίζει αν ο ασθενής ακολουθεί κάποια φαρμακευτική αγωγή και ποια

Η κοσμητική θεραπεία με BTX-A θεωρείται από τις πιο ασφαλής μεθόδους. Αποτελεί την ιδανική μέθοδο για όλους όσους θέλουν και προσέχουν την εμφάνισή τους. Μπορεί επίσης να συνδυαστεί και με άλλες αισθητικές θεραπείες , για καλύτερα αποτελέσματα όπως π.χ. το υαλορονικό οξύ.

Κλινικές μελέτες έδειξαν ότι η συνεχής εφαρμογή της θεραπείας παρατείνει τα αποτελέσματα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Με δύο ή τρεις επισκέψεις το χρόνο στον πλαστικό χειρουργό , διατηρείται το αποτέλεσμα όλο το χρόνο, δρώντας τόσο προληπτικά όσο και θεραπευτικά στις ρυτίδες έκφρασης του προσώπου

Πέραν το BOTOX, υπάρχουν και άλλα φαρμακευτικά σκευάσματα όπως το DYSPORT, το VISTABEL, το NEUROBLOC κλπ