ΑΦΑΙΡΕΣΗ ΕΝΘΕΜΑΤΩΝ

Είτε πρόκειται για αισθητική αυξητική στήθους είτε για αναδόμηση στήθους, είναι γνωστό ότι τα ενθέματα στήθους δεν είναι συσκευές εφ’ όρου ζωής. Οι συνήθεις λόγοι για την αφαίρεση του ενθέματος στήθους περιλαμβάνουν τη ρήξη και τη συστολή της κάψας. Ωστόσο, πρόσφατες συζητήσεις σχετικά με την ασφάλεια των ενθεμάτων σιλικόνης τροφοδοτούν την αυξανόμενη ζήτηση για αφαίρεση. Τα ποσοστά αφαίρεσης έχουν αυξηθεί από 19.857 επεμβάσεις το 2009 σε 30.000 το 2018, καθιστώντας την αφαίρεσημία από τις δέκα πιο κοινές επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής που πραγματοποιούνται στις Ηνωμένες Πολιτείες.

ΓΙΑΤΙ;

Δημιουργία κάψας

Με οποιοδήποτε ένθεμα στήθους, το σώμα σας δημιουργεί ένα στρώμα προστατευτικού ουλώδους ιστού γύρω του που ονομάζεται κάψα. Σε ορισμένες γυναίκες, αυτή η κάψα μπορεί ασυνήθιστα να σκληρύνει και να σφίξει, προκαλώντας πόνο και παραμόρφωση του ενθέματος. Μελέτες αναφέρουν ποσοστά συστολής της κάψας που κυμαίνονται από 2,8% έως 18,9% για ασθενείς με αυξητική στήθους. Στο πλαίσιο της συστολής της κάψας, μπορεί να εξεταστεί το ενδεχόμενο αφαίρεσης του ενθέματος ή αλλαγής του ενθέματος.

Ρήξη ενθέματος

Όλοι οι τύποι ενθεμάτων στήθους μπορεί να υποστούν ρήξη(σπάνια). Η ρήξη ενός ενθέματος σιλικόνης είναι ένδειξη για την αφαίρεση αυτού. Τα ποσοστά ρήξης του ενθέματος μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με τον χειρουργό και τον κατασκευαστή. Η διάγνωση της ρήξης του ενθέματος σιλικόνης συνήθως επιτυγχάνεται με χρήση μαγνητικής τομογραφίας ή υπερήχων.

Ασθένεια των ενθεμάτων του μαστού (BII)

Η «ασθένεια του ενθέματος στήθους» ή η ασθένεια του ενθέματοςσιλικόνης χαρακτηρίζεται από έναν μη ειδικό και γενικευμένο αστερισμό συμπτωμάτων. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν αδιαθεσία, κόπωση, ινομυαλγία, πονοκέφαλο ή άλλα αυτοάνοσα παράπονα που δυνητικά προκαλούνται από ένα ένθεμα σιλικόνης. Δεν υπάρχει επί του παρόντος διαγνωστική εξέταση για BII.

Αναπλαστικό μεγαλοκυτταρικό λέμφωμα του μαστού (BIA-ALCL)

Το αναπλαστικό μεγαλοκυτταρικό λέμφωμα που σχετίζεται με ενθέματα στήθους (BIA-ALCL) σχετίζεται με ενθέματα στήθους με υφή. Οι ασθενείς παρουσιάζουν συχνότερα ύγρωμα (συλλογή υγρού γύρω από το ένθεμα, πόνο και/ή οίδημα στο στήθος, συστολή της κάψας και μάζα ή όγκο γύρω από το ένθεμα. Σε ασθενείς με BIA-ALCL, η κάψουλα, το υγρό που περιβάλλει το ένθεμα και τυχόν σχετικές μάζες θα πρέπει να αφαιρούνται πλήρως με τα ενθέματα (ε block εκτομή). Σε ασυμπτωματικούς ασθενείς με ενθέματα με υφή (χωρίς BIA-ALCL), δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αν η αφαίρεση ενθέματος με μερική ή ολική καψεκτομή έχει κάποια επίδραση στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης BIA-ALCL στο μέλλον. Η έλλειψη δεδομένων δημιουργεί πρόκληση για τους ασθενείς και τους χειρουργούς να καθορίσουν την καλύτερη πορεία δράσης με ενθέματα με υφή.

Προτίμηση ασθενούς

Οι γυναίκες που είναι δυσαρεστημένες με την εμφάνιση του μαστού τους λόγω αλλαγών που σχετίζονται με την ηλικία, εγκυμοσύνης, αύξησης ή απώλειας βάρους ή αλλαγών στην κοινή γνώμη σχετικά με τα ενθέματα στήθους, μπορεί να επιθυμούν να αφαιρέσουν τα ενθέματα που είχαν τοποθετήσει προηγουμένως.